Τελευταία Νέα

on-line Εκπαιδευτικό Υλικό

dim new6

  Τα Σαγέικα είναι χωριό και έδρα του ομωνύμου δημοτικού διαμερίσματος που ανήκει από το 2010 στον Δήμο Δυτικής Αχαΐας του Νομού Αχαΐας.  Η τοπική κοινότητα Σαγεΐκων βρίσκεται ΝΔ της Κ. Αχαΐας και περιλαμβάνει, εκτός από τον ομώνυμο οικισμό, τα Μποντέικα, τα Γερουσέικα, το Σταθμό, τους Αποστόλους και τα Βραχνέικα.

  Τα Σαγέικα, που είναι και ο πολυπληθέστερος οικισμός, απογράφεται αυτοτελώς για πρώτη φορά το 1889 και από τότε ως σήμερα έχει αυξητικές τάσεις. Ως οικισμός σχηματίστηκαν μετά την Επανάσταση του 1821. Μετά την αναχώρηση των Τούρκων η περιοχή είχε μετατραπεί σε έλος λόγω των ζημιών που είχε υποστεί το τεχνητό αυλάκι Φούσσα που διοχέτευε τα νερά των χειμάρρων της Μόβρης στο Λάρισο ποταμό.

  Ο δικηγόρος Νικόλαος Σαγιάς, με καταγωγή από την Περιστέρα, ένα ορεινό χωριό στις πλαγιές του Χελμού, ξεκινώντας το 1876, αγόρασε στην περιοχή εθνική γη (συνολικά 500 στρέμματα), την οποία οι ιδιοκτήτες της, που είχαν έρθει στην περιοχή πριν από το Σαγιά και είχαν πάρει εθνικές γαίες, δεν ήταν σε θέση να μετατρέψουν σε καλλιεργήσιμη έκταση. Αφού αγόρασε ο Σαγιάς τη γη τους, τη μετέτρεψε σε σταφιδοφυτεία και προέτρεψε συντοπίτες του από την Περιστέρα να κατεβούν στον κάμπο ως εργάτες, υποσχόμενος δωρεάν γη και οικονομική στήριξη. Έτσι δημιουργήθηκε ο οικισμός Σαγέικα, που πήρε το όνομά του από το μεγαλογαιοκτήμονα Σαγιά.

  Το Δημοτικό Σχολείο Σαγεΐκων εγκαταστάθηκε στο κτήριο που βρίσκεται τώρα, την 23η Σεπτεμβρίου 1973 σε οικόπεδο 4.100 τ.μ. που είχε παραχωρηθεί από το 1960. 

Τοποθεσία

Στοιχεία Επικοινωνίας

Δημοτικό Σχολείο Σαγεΐκων
Σαγέικα Αχαΐας
Τ.Κ. 25005
Τηλ: 2693041294
email: dimsagei@sch.gr